![]() | №100 БРИГАДНІЙ КОМПЛЕКС |
...Про БРИГАДНІЙ КОМПЛЕКС (в подальшому - бригада) коротко розповісти неможливо. Кожний розуміє, що БРИГАДА, для людей нашого покоління, це ЖИТТЯ, добробут кожної сім"ї, усіх хуторів, села.
Я сподіваюся на те, що після розміщення цього матеріалу, на нашому Форумі з"являться багато історій, пов"язаних з нашою рідною бригадою, працьовитими, щирими людьми нашого краю.
"Основа" бригади була закладена ще до Жовтневої революції (1917 року). Родина Карпця Григорія Даниловича (по вуличному " Даниленки"), яка проживала на місці бригади, була заможньою і працьовитою. Для життя і праці у них було все: воли, коні, інвентарь... З кожним роком вони покращували свої прибутки. Але в часи колективізації вони були вимушені все передати в косгосп, а самим виїхати з рідного краю .
До колгоспу дійшло багато будівель (бригадня хата, коморі, колодязь...), а сторожили ще пригадують і прекрасний сад,
який розміщувався в основному від бригади в сторону х.Вихторенки.
Після того,як тут була організована бригада, звичайно був призначений і бригадир.
Хотів би згадати деяких бригадирів: Клюс Андрій Григорович (дв.10), Клюс Андрій Іванович(дв.15) , Клюс Микола Андрійович(дв.10), Клюс Федір Захарович (дв.11), Валюх Андрій Григорович(дв.48), Валюх Олексій Григорович ( дв.7).
...Оглянувши схему у кожного з'являється свої спогади по кожному приміщенню, кожному пункту схеми, а можливо щось буде "своє", яке ми при розробці на схемі не відзначили.
===========
Що стосується СХЕМИ (що додається у вигляді фотографії), то я,розпочну з :
З цього приміщення розпочинався робочий день.Тут бригадир "роздавав" наряди,і кожний сумлінно в подальшому виконував одержані завдання.
Був час, що в цій будівлі був дитячий садок. Тут займалися і шовкопрядами. А по вечорам кіномеханік дядя Саша (Городничий дв.54) розвішував на стінку цієї хати екран, запускав свій чудо- движок і ми переглядали художні фільми.
Стосовно ферм, а це основні споруди бригаднього комплекса, скажу тільки те, що в перших двох фермах були корови і ті малі телятка, яких випоювали молоком доярки .В третій - були телята,та коні. В подальшому про основних осіб товаринників, та їх функції поговоримо при опису літнього табору (див.опис за №101).
В моїй пам'яті, коли б я не проходив рядом з водозабірником, завжди працює водокачка. Ми розуміємо,що без води...і ні туди,і ні сюди... Водопостачання по всій бригаді, це не одна тона води. Але механізатори добивались того,що вода була скрізь і завжди,а в деяких випадках, з водонапірної башти лилася "лишня" вода.
Зразу проявляється в пам"яті Коваль-Валюх Віктор Михалович (дід Вихтір, дв.41) і його уміння при допомозі угля, вогню та міхів творити чудеса з металом.
Магазин бригади, це перш за все, привітний завідуючий - Клюс Іван Якович. Він завжди добротно обслуговував таких поважних покупців, яким було 5-6 років. Але по вечорам були більш поважні покупці, мужики,які заходили до магазину на "100 грам".
В коморі зберігали інвентарь та різне дорогоцінне майно. Почитайте на Форумі казку "Гуси мої гуси", В.Валвіка, і ви дізнаєтесь ще багато чого про наші бригадні комори.
Вози, кінські сани, гребки, плуги... все зберігалося в одному місці.Якщо потрібно кудись поїхати, то обов"язково використовували відповідний тягловий інвентарь за призначенням.
==============
Такий получився опис нашої бригади.
Коли я буваю в бригаді зараз, то душа і серце заливаються гіркими сльозами. Скільки було зроблено, як сумлінно працювали наші діди, батьки, олнолітки... Але таке в даний час життя... "Перебудова"...